Naslovnica
POMOĆ MLADIM LJUDIMA S POPLAVLJENIH PODRUČJA PDF Ispis E-mail
Autor HKO "Kruh sv. Ante"   
Četvrtak, 20. studeni 2014. u 15:16

 

 

 
Dječji vrtić FRAMICA PDF Ispis E-mail
Autor HKO "Kruh sv. Ante"   
Četvrtak, 20. studeni 2014. u 14:46

Dječji vrtić FRAMICA - Busovača

Dječji vrtić FRAMICA u Busovači koji vodi HKO ''KRUH SV. ANTE'', je predškolska ustanova koja se bavi njegom, odgojem i obrazovanjem djece predškolske dobi od navršene prve godine života do polaska u školu. U produženom boravku radi se sa školskom djecom do 3. razreda. Vrtić je jedina ustanova te vrste na području Općine Busovača. Vrtić su, u iznjamljenom prostoru u vlasništvu Općine Busovača, osnovale časne sestre franjevke, neposredno nakon rata. Prije tri godine sestre franjevke, zbog nedostatka osoblja, su predale vrtić na upravljanje Humanitarno-karitativnoj organizaciji „Kruh sv. Ante“, Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tijekom proteklih godina u devastirani  prostor uloženo je puno novčanih sredstava, kako bi bio udoban za boravak djece. U prošloj godini izmijenjena je stolarija i nabavljena nova peć za grijanje, što je opet iziskivalo znatna novčana ulaganja. Također je nabavljeni sva potrebna oprema i potrebna pomagala za rad  s djecom. Potpisan je višegodišnji ugovor/sporazum s Općinom Busovača za besplatno korištenje prostora.

Ovih dana mjeseca studenoga 2014. izvođač radova za ogradu ,, Metalos,, Kreševo je ugradio  metalnu ogradu i vrata za ,,vanjski prostor,,.Sada je vanjski prostor-vrtića potpuno ograđen metlno-plastificiranom ogradom svijetlo sive boje i služi samo za korisnike-djecu koja borave u vrtiću. Naime, prijašnjih godina vrtić nije skoro ni imao svoje igralište jer su ga koristili prolaznici i ponajviše ostavljali smeće i razne otpatke.

Ovih se dana ujedno uređuju i sanitarije u prizemlju dječjeg vrtića. Budući da su prijašnje sanitarije dotrajale i bile neprilagođene dječjem uzrastu, sada će biti potpuno zamijenjene novim: pločice na zidovima, podne obloge, lavaboi, česme i svi sadržaji koji pripadaju sanitarnim čvorovima i dječjem uzrastu.

Želja nam je da se djeca Busovače što ljepše osjećaju u svojem vrtiću, a roditelji i dogojitelji da im što bolje pomognu u njihovom zdravom i uspješnom odrastanju i životu.

Ujedno zahvaljujemo svima koji su pomogli opremanje i uređenje vrtića i isto tako spremni pomoći daljnji rad dječjeg vrtića FRAMICA u Busovači.

Fotogalerija

 
Dodjela stipendija PDF Ispis E-mail
Autor HKO "Kruh sv. Ante"   
Četvrtak, 20. studeni 2014. u 10:25

Utorak, 18. studeni 2014.

Dodjela stipendija studentskog Fonda "Kap dobrote"- HKO „Kruh sv. Ante“

Kovačići/Sarajevo - U prostorijama Franjevačkog studentskog doma na Kovačićima u Sarajevu, 18. studenoga dodijeljene su stipendije studentskog Fonda "Kap dobrote", koji djeluje pod okriljem HKO "Kruh sv. Ante" i FMC "Svjetlo riječi", studentima koji redovito studiraju na sveučilištima u Bosni i Hercegovini.

Na početku su se stipendistima obratili u ime provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i svoje osobno ime fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO Kruh sv. Ante, zatim Sandra Talanga, voditeljica projekta stipendiranja studenata, i Krešimir Ljubas, tajnik Kruha sv. Ante.

Fra Lovro u svom pismu naglašava slijedeće:

Poštovani fra Joso, cijenjeni djelatnici „Kruha sv. Ante",dragi naši studenti!

Drago mi je što i ove godine mogu sudjelovati u ovom svečanom činu dodjele stipendija našim studentima. Položaj studenata u društvu nikad nije bio idealan, a pogotovo je teško ako student zbog manjka financijskih sredstava nije u stanju nastaviti studij ili podmiriti svoje osnovne potrebe.

Obitelji i same čine što mogu, ali je dugotrajna ekonomska kriza osiromašila brojne naše obitelji, tako da je mnogima nužno potrebna pomoć, kako bi mogli školovati svoju djecu. Svjesni smo da bez škole, bez znanja i bez stručne osposobljenosti mladi čovjek danas nema budućnosti. I sa stručnom spremom je teško doći do posla, a bez zaposlenja čovjeku je ugrožena i sama egzistencija. Zato nastojimo pomoći koliko god možemo.

Današnju situaciju naših ljudi još više su pogoršale svibanjske poplave. Zato mi je drago što je „Kruh sv. Ante" uspio osigurati i već podijeliti 60 stipendija samo za studente s poplavljenih područja.

Zahvaljujem fra Josi Oršoliću što se osobno angažirao oko pronalaženja i motiviranja dobročinitelja, koji su omogučili davanje tih stipendija.

Ove dodatne stipendije, koje se danas dijele, takoder su dar brojnih dobročinitelja, koji nisu dali novac od svoga suviška, nego su ga otkinuli od svojih usta i od usta svoje djece. Da biste im se koliko-toliko odužili, molite svaki dan za svoje dobročinitelje. A osim toga, njima će biti najbolja zahvala vaše dobro učenje i dobra primjena stečenog znanja. Naime, znanje udruženo s dobrotom jest blagoslov i dobročinstvo; a znanje udruženo sa zlobom jest prokletstvo i kriminal. Ne dao Bog da netko od naših stipendista završi u kriminalnim vodama! Bolje je biti siromašan, a pošten, nego bogat, a nepošten.

Nadajući se da ćete opravdati povjerenje svojih dobrotvora, čestitam i vama dobitnicima stipendija, a i „Kruhu sv. Ante", koji ih je osigurao - želeći mu da i dalje uspješno pomaže i naše studente, kao i sve druge ljude kojima je njihova pomoć potrebna.

Potom je fra Joso je studente upoznao da je „Kruh sv. Ante“ uspio za akademsku godinu 2014/2015. osigurati 110 stipendija od kojih je 60 već ranije dodijeljeno studentima s područja pogođenih poplavama.  Izbor preostalih 50 studenata korisnika stipendije izvršen je na osnovi raspisanog Natječaja i u skladu s Pravilnikom o dodjeli pomoći iz studentskog Fonda "Kap dobrote". Stipendija po jednom studentu iznosi 1.000 KM na godišnjem nivou, a podjela će se realizirati mjesečno u periodu listopad – srpanj. Na temelju Ugovora o stipendijama studenti su dužni volontirati u Kruhu sv. Ante 15 sati mjesečno, ali također imaju mogućnost proći kroz razne edukacije i radionice te implementirati projekt humanitarnog tipa. Nakon obraćanja studenti su pristupili potpisivanju Ugovora te dobili prvu stipendiju za mjesec listopad.

Fotogalerija

 
Proslava patrona PDF Ispis E-mail
Autor HKO "Kruh sv. Ante"   
Četvrtak, 20. studeni 2014. u 10:19

SVETIŠTE SV. NIKOLE TAVELIĆA – Kovačići, SARAJEVO

PROSLAVA PATRONA I GODIŠNJICA POSVETE CRKVE

Kovačići/Sarajevo - Prošloga tjedna 14. studenoga, u našoj samostanskoj crkvi i svetištu sv. Nikole Tavelića na Kovačićima proslavili smo patron: sv. Nikolu Tavelića, prvog hrvatskog sveca i mučenika.

Pripremali smo se trodnevnicom u utorak, srijedu i četvrtak. Svete mise za vrijeme trodnevnice predvodili su i propovijedali fra Danijel Nikolić, drugi meštar franjevačkih bogoslova u Sarajevu, fra Vjeko Eduard Tomić, zamjenik glavnog urednika „Svjetla riječi“, te fra Petar Jeleč, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Liturgijsko pjevanje na misama trodnevnicama predvodili su Zbor HKD “Napredak” - Kreševo,  Antonius band (bend Frame Sarajevo), Vis Jukić s Franjevačke teologije u Sarajevu. Prije svetih misa bila je prigoda za ispovijed, a molila se i krunica, te litanije u čast sv. Nikole Tavelića. Nakon svetih misa, kroz trodnevnicu, pjevači dotičnog dana su upriličili i kratki koncert za prisutne vjernike.

Drugi dan trodnevnice je imao i jednu posebnost: predstavljanje knjige fra Marijana Karaule: „Iskušenja Bosne Srebrene“. Knjiga govori o stradanjima bosanskih franjevaca od 1944. do 1985.godine. O knjizi su govorili: dr. Husnija Kamberović, dr.fra Mile Babić, Ivan Lovrenović i sam autor fra Marijan Karaula. Knjiga je izašla u Izdanju Synopsisa i Svjetla riječi.

Na samu svetkovinu, u petak 14. studenog, svetu misu u 18 sati predvodio je mnp. o. provincijal fra Lovro Gavran uz koncelebraciju 16 svećenika. Na početku sv.mise, sve svećenike, časne sestre, bogoslove i vjernike je pozdravio fra Joso Oršolić, rektor svetišta sv. Nikole Tavelića u Sarajevu. Prisutne je podsjetio na godišnjicu posvete crkve, koje je obavio prošle godine na svetkovinu sv. Nikole uzoriti Vinko kardinal Puljić. Fra Joso je podsjetio i na tekst Povelje gdje je napisano: „Ova crkva je izgrađena na onom istom mjestu gdje je još 1938.godine bila podignuta crkva tadašnjeg blaženika Nikole Tavelića, u sklopu Franjevačkog fakulteta, koji su poslije Drugog svjetskog rata 1947.godine komunističke vlasti konfiscirale i pretvorile u Poljoprivredni fakultet. Ta je zgrada u ratu 1992.-1995.potpuno spaljena i kao ruševina vraćena Franjevačkoj provinciji sv. Križa, Bosni Srebrenoj, koja je na istom mjestu podigla novu crkvu, koja je danas svečano posvećena, u prisutnosti velikog broja svećenika, redovnika, redovnica i vjernog Božjeg naroda.“

U svojoj propovijedi, fra Lovro je govoreći o mučeništvu sv. Nikole Tavelića i njegovom neumornom propovijedanju protiv krivovjerja u Bosni i Hercegovini upitao prisutne: „Što i kako razmišljamo o mučeništvu i koliko smo spremni i hrabri u nošenju svakodnevnih križeva? Žalosno je ako svoje svakodnevne obveze smatramo mučeništvom i još mislimo kako smo veliki vjernici. Sveti Nikola je veliki uzor i primjer koji trebamo nasljedovati, a njegovo svetište nam je mogućnost da se pomolimo i za vlastitu svetost i mir u našoj Domovini Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i cijelome svijeti!“

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor franjevačkih bogoslova Fra Nenad Dujić. Nakon misnog slavlja i malog koncerta Zbora „Fra Nenad Dujić“ kojim je ravnao student akademije fra Amanuel Josić; fratri, svećenici, časne sestre i bogoslovi nastavili su druženje uz fratarski stol u samostanu sv. Križa na Kovačićima.

Sva četiri dana u svetim misama sudjelovao je lijep broj vjernika iz okolnih sarajevskih župa, časne sestre, te studenti iz Franjevačkog međunarodnog doma i članovi Frame Sarajevo.

 
Pomoć mladima s poplavljenih područja PDF Ispis E-mail
Autor HKO "Kruh sv. Ante"   
Srijeda, 19. studeni 2014. u 11:21

POSAVINA: u Franjevačkom samostanu u Tolisi HKO „Kruh sv. Ante“ podijelio studentima do sada najviše stipendija

POMOĆ MLADIM LJUDIMA S POPLAVLJENIH PODRUČJA

SVEČANOST potpisivanja ugovora bila je u samostanu, stipendije su podijeljene za ukupno 110 studenata

 

Piše: NadaKoturić

Studentima poplavljene Bosanske Posavine osmijeh na lice donijela je Humanitarno-karitativna organizacija "Kruh sv. Ante" koja je dodijelila 60 stipendija studentima koji studiraju u RH. Uz to još 50 studenata koji studiraju u BiH također je potpisalo ugovore o jednogodišnjim stipendijama za ovu akademsku godinu.

Pod krovom franjevačkog samostana u Tolisi upriličena je svečanost pot­pisivanja ugovora stipendi­ja u mjesečnom iznosu od 100 KM za studente u BiH i 500 kn za one koji će diplo­mu steći na sveučilištima u RH.

Kap u moru, ali s Ijubavlju

- Ovo je darovano s Iju­bavlju te stipendija ima posebno značenje, a stu­denti imaju samo obvezu humanitarnog volontiranja koje će kreirati i naravno redovito polagati ispite, kazao je ravnatelj HKO "Kruh sv. Ante" fra Joso Oršolić, objašnjavajući da će HKO podijeliti ukupno 110 stipendija zahvaljujući dobrim ljudima koji već sedmu godinu stoje iza ovoga projekta.

- Nemojte zaboraviti svoj kraj otkuda ste ponikli pa makar bili na kraju svijeta. Uvijek imajte osjećaja za ovaj kraj, a ono što HKO čini samo je kap u moru potreba, daje se s Iju­bavlju i s posebnom porukom. Ljubav koju možemo pružiti drugima ne tre­ba štedjeti jer jedino na taj način pokazujemo ljubav prema životu i ovome kra­ju, kazao je fra Joso Oršolić uz čestitke. Zahvalio je za gostoprimstvo organiziranja svečanosti gvardijanu fra Marijanu Živkoviću, fra Mati Vincetiću koji sa suradnicima vodi humanitarno skladište "Kruh sv. An­te" u Orašju, kao i fra Stipi Karajici, voditelju podružnice HKO u Hrvatskoj. Iva­na Čičković iz Domaljevca, koja studira na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, kaže: - Ovo nije džeparac, već dobar poticaj za daljnji rad i učenje. Znači mi puno veću potporu za rad nego je novčani iznos sti­pendije. Slično razmišljaju i ostali študenti.

Oni koji će diplomu steći na

Sveučilištima  u  RH  stipendija  je 500 kn

Zadovoljni studenti

- Nikada nije bilo ovoliko stipendista iz Bosanske Po­savine, ali to ne treba čuditi jer nikada nisu bile ni ovakve poplave. Kruh sv. Ante prvi put dijeli stipendije za studente koji studiraju u RH. Posljednjih sedam godina dijelimo od 40 do 50 stipendija za stu­dente koji studiraju u BiH, a ovaj put proširena je li­sta. Uz Božju pomoć i do­bre ljude siguran sam kako se puno toga može učiniti kako bi ublažili probleme poplavljenih koje su zacijelo osjetili i studenti. Svjesni smo da svima ne možemo pomoći, ali pokušavamo da pomoć stigne u prave ruke, zaključuje fra Joso. Čestit­ke studentima uputila je i Sandra Talanga, voditeljica admnistracije i rada s mladima.

 

Foto galerija

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 50